2-3-4 OCTOBRE 2018

Centre des congrès de Québec, Canada

PRÉSENTATIONS D’AFFICHES

 

 
#
 
NOM
 
TITRE DE L’AFFICHE
 
THÉMATIQUE
B1 Amandine Brochot Effet d’extraits de cannelle et de marc de raisin riches en polyphénols sur le métabolisme, le microbiote intestinal et la barrière intestinale de la souris Métabolisme
B2 Arianne Morissette Impact des polyphénols de bleuets sur les désordres métaboliques dans un modèle de souris obèse Métabolisme
A3 Béatrice S.-Y. Choi Impact of a prebiotic cranberry extract on weight loss and glucose tolerance in obese mice exposed to persistent organic pollutants Métabolisme
A4 Claudia Manca Alteration of the endocannabinoidome in germ free mice: insight into the mechanisms mediating their metabolic phenotype Métabolisme
A5 Florent Pechereau The involvement of the gut microbiota and the endocannabinoidome in the establishment of an insulin resistance state in mice Métabolisme
A6 Ida Larsen Human alpha defensin 5 treatment reverses dyslipidemia and improves glucoregulatory capacity in high fat diet-fed mice Métabolisme
A7  Joseph Lupien-Meilleur  Prebiotic potential of Jerusalem artichoke in young rats submitted to a Western diet Métabolisme
A8 Laís Perazza Comparison of the effects of non-fermented vs fermented dairy peptides on metabolic syndrome and hepatic steatosis in a murine model of obesity and dyslipidemia Métabolisme
A9 Laurence Daoust Early cross-fostering transfer of gut microbiota reveals sex-specific effects of cranberry polyphenols in a mouse model of diet-induced obesity Métabolisme
A10 Lena Ahmarani Impact des polyphénols de pelure de pommes (dapp) dans la dyslipidémie postprandiale et l’homéostasie du cholestérol chez le psammomys obesus Métabolisme
A11 Maria Carolina Rodriguez Daza Fiber-free polyphenol-rich blueberry and cranberry powders selectively prompt Akkermansia muciniphila and improve gut microbial richness in HFHS-diet induced obese mice Métabolisme
A12 Marlène Vodouhè Impact of an extract of brown algae and a moderate weight loss on glycemic control among overweight prediabetic subjects Métabolisme
A13 Mathilde Foisy Sauvé Glycomacropeptide, a milk-derived bioactive peptide, improves intestinal oxidative stress and inflammation, while limiting the production of intestinal lipoproteins Métabolisme
A14 Maxime Déraspe Gut microbiome k-mer analyses with Ray Surveyor Métabolisme
A15 Noëmie Daniel Distinct impact of low dietary fiber and increased dietary fat on features of the metabolic syndrome: role of hepatic bile acids and gut microbiota modulation Métabolisme
A16 Vanessa Rodrigues Vilela The expression of iNOS in adipocytes contributes to insulin resistance and deterioration of energy metabolism in obese mice. Métabolisme
A17 Caroline S. Duchaine Vitamine D plasmatique, déclin cognitif et incidence de la démence : Étude sur la santé et le vieillissement au Canada Neuro
A18 Essi Biyong Dissecting the beneficial effects of dietary vitamin A in the prevention of Alzheimer’s disease pathology in two mouse models Neuro
A19 Justine Bodin Projet NEURONALG « Développement d’actifs nutritionnels algo-sourcés ciblant la neuroinflammation liées aux troubles métaboliques » Neuro
A20 Olivier Kerdiles Combined neurorestorative effects of docosahexaenoic acid (DHA) and voluntary exercise in a mouse model of Parkinson’s disease Neuro
B21 Stefania Crispi Impact of curcumin on gut microbiota in Huntington disease Neuro
B22 Audrée-Anne Dumas Long-term effects of a healthy eating blog on the diet of French-speaking Canadian mothers and their children: a randomized controlled trial Nutrition
B23 François Barbet The science of gamification and serious gaming: a promising strategy for family nutrition education? Nutrition
B24 Noam Ship Estimating the safety and tolerability of the probiotic Bio-K+ based on clinical results, preclinical experiments and manufacturing controls Nutrition
B25 Olivier Kamtchueng Simo Effet de la consommation des aliments riches en AGEs sur le transport inverse du cholestérol Nutrition
A26 Raphaëlle Jacob Associations among Timing of Food Intake, Eating Behavior Traits and Psychobehavioral Factors in Overweight and Obese Individuals Nutrition
A27 Sophie Castonguay-Paradis Influence Of Dietary Habits And Food Behaviour On The Gut Microbiome– Endocannabinoidome Axis Nutrition
A28 Amel ben lagha A polyphenol-rich cranberry extract modulates the virulence properties of Fusobacterium nucleatum Science et technologie des aliments
A29 Ariane Tremblay Valorization of Snow Crab Cooking Effluents for Food Bioproducts Development Science et technologie des aliments
A30 Christina Larder Capillary Electrophoresis: a fast, cost effective and efficient method replacement for LC-MS when identifying and quantifying small peptides from simulated gastrointestinal digestion of collagen hydrolysate Science et technologie des aliments
A31 Claire Toucheteau Projet POLYSALGUE : production d’exopolysaccharides de faible poids moléculaire issus de microalgues pour des applications nutraceutiques Science et technologie des aliments
A32 Corrine Dobson Fruit Smoothies Incorporating Starch Particles for Moderate and Prolonged Glycaemic Response: Effect of Starch Structure and Food Matrix on Digestibility Science et technologie des aliments
A33 Deepak Kumar Jha Impact of postharvest ultrasound treatment on physiology and primary metabolic profile of the tomato fruit during storage Science et technologie des aliments
A34 Elena Pulido Mateos Screening of Lactobacillus plantarum strains according to their potential to transform gallotannins into bioactive metabolites Science et technologie des aliments
A35 Emilie Manny Occurrence of food allergens in products with precautionary labeling in Canada Science et technologie des aliments
A36 Hebatoallah Hassan Activity and physic-chemical properties of Nisin A produced by Lactococcus species Science et technologie des aliments
A37 Hélène Pilote Fortin La réutérine un antifongique naturel à fort potentiel en remplacement de la natamycine pour le secteur laitier Science et technologie des aliments
A38 Liya Zhang Isolation, screening and characterization of reuterin-producing bacteria as a probiotic potential from Canadian indigenous chickens Science et technologie des aliments
A39 Lysis Sénéchal The impact of edible seaweeds Palmaria palmata and Saccharina longicruris on a Camembert-type cheese microflora Science et technologie des aliments
A40 Marina Minh Nguyen Synergistic Interactions of Natural Antioxidants and Improvement of their Efficiencies Science et technologie des aliments
B41 Mélanie Sergius-Ronot Couplage des hautes pressions hydrostatiques et des procédés baromembranaires pour la production d’un concentré protéique de lait maternel Science et technologie des aliments
A42 Nastaran Khodaei Development of Predictive Models for the Antioxidant Properties of Natural Ingredients Science et technologie des aliments
A43 Navina Janmeja Effect of pre-storage ozone treatment on health-beneficial phytochemicals of stored carrots Science et technologie des aliments
A44 Sabrine Naimi Bioavailability and biological activity of microcin J25: metagenomic and metabolomic analysis of its impact on the porcine microbiome in a continuous culture model Science et technologie des aliments
A45 Samira Soltani Synergistic interaction between natural antimicrobial compounds against gram (-) and gram (+) bacteria Science et technologie des aliments
A46 Soheila Abachi Hokmabadinazhad Characterization and identification of anti-inflammatory peptides from Atlantic mackerel (Scomber scombrus) proteinic hydrolysate separated based on the molecular weight, charge and hydrophobicity Science et technologie des aliments
A47 Urbi Pathak Development And Characterization Of Silver Nanoparticles Containing Bilayer (Kitchen Waste-Corn Starch/ Casein) Film Science et technologie des aliments
A48 Véronique Langlois Optimization of a colorimetric method for indole-3-acetic and indole-3-butyric acids in macroalgae Science et technologie des aliments
A49 Viviane Bélair Pressurized low polarity water (PLPW) extraction of polyphenols pigments from apple, blueberry and cranberry pomace with potential use as natural colorants in functional food Science et technologie des aliments
A50 Laila Ben Said La microcine J25 : Une alternative fort prometteuse aux antibiotiques contre des sérotypes de salmonella enterica spp. enterica multirésistants Science et technologie des aliments
A51 Audrey Gilbert The structure and rheological properties of stirred yogurts are modulated by whey protein content and smoothing temperature Science et technologie des aliments
B52 Gang Wang Small intestine microbiome aspiration (simba) capsule: a new autonomous and minimally-invasive device for continuously monitoring microbiota-food interaction in-vivo Autre

Légende:
A: Participent au concours de présentations par affiche
B: Ne participent pas au concours de présentations par affiche

 

RÉSUMÉS des AFFICHES

 

BOURSES ÉTUDIANTES


CONCOURS D’EXCELLENCE

1ère PLACE  = 1000 $

Ida Larsen,
IUCPQ-INAF-
Faculté de médecine,
Université Laval

Bourse offerte par :

 

 


 

2ème PLACE  =  500 $

Amel Ben Iagha,
Faculté de médecine dentaire,
Université Laval

Bourse offerte par :


 

3ème PLACE  =  250 $

Noëmie Daniel,
IUCPQ-INAF-
Faculté de médecine,
Université Laval

Bourse offerte par le
Vice-rectorat à la recherche de :


 

PRIX DU PUBLIC
BÉNÉFIQ  =  250 $

Olivier Kerdiles,
Faculté de pharmacie,
Université Laval

Bourse offerte par :


 

PRIX COUP DE COEUR
BÉNÉFIQ + GFT = 250 $

Joseph Lupien-Meilleur,
INAF, Université Laval

Bourse offerte par :

 


 

PARTENAIRES DE RÉALISATION

BÉNÉFIQ, C’EST…
Le rendez-vous international sur les ingrédients et aliments santé qui se tiendra du 2 au 4 octobre 2018 au Centre des congrès de Québec au Canada. Propulsé par l’expertise du Québec en matière d’alimentation santé, BÉNÉFIQ est un lieu de synergie incontournable pour tous les scientifiques et industriels de ce secteur en constante effervescence.
Une initiative de l’Institut sur la nutrition et les aliments fonctionnels (INAF)

Share This